Blog, Dezenfeksiyon

Dezenfeksiyon Yöntemleri Nelerdir?

Gündemde adını sıklıkla duyduğumuz ve gelişmeleri takip ettiğimiz,  Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından “Pandemi” ilan edilmesine neden olan korona (corona) virüs tüm dünyanın gündeminde. Peki, korona virüs nedir, virüsten korunmanın yöntemleri nelerdir? İşte, virüs hakkında bilmemiz gereken detaylar:

Korona Virüsü Nedir? 

COVID-19 olarak adlandırılan korona virüs, solunum yolları enfeksiyonuna neden olan bir virüs çeşidi. Yeni korona virüs, geçtiğimiz yıllarda dünyaya yayılan ve ciddi solunum yolu sorunlarına neden olan SARS ve MERS ile aynı aileden.

İlk olarak Çin’in Wuhan kentinde görülen ve buradan dünyanın pek çok ülkesine yayılan yeni tip corona virüsün; yaşlılarla birlikte kalp hastalığı, astım, diyabet, kanser, akciğer sorunları ya da bağışıklık sistemini zorlayan hastalığı olanları daha fazla etkilediği belirlenmiş durumda.

Nasıl Bulaşır? 

Korona virüsün bulaşma yolu damlacıklarla olur. Öksürme, hapşırma, gülme, konuşma nedeniyle ağızdan çıkan damlacıklar havada, tozlarda asılı kalabilir ve solunum ya da yüzeylere temas yoluyla insandan insana bulaşabilir. Solunum yoluyla hastalığın bulaşması için 1 metreden yakın temas gereklidir. Hastalığın tanısının konulması ise kan testleriyle mümkündür.

Virüsün kuluçka süresi nedir?

Korona virüsün kuluçka süresi 2 -14 gün arasındadır. Yani vücut, hastalığa neden olan 2019-nCoV virüsünü aldıktan 2 ila 14 gün sonra hastalık belirtilerini gösterebilir.

Peki belirtileri neler? 

Vücutta soğuk algınlığı ve grip ile benzer yansımalara neden olan corona virüsü belirtileri; yüksek ateş, öksürük, nefes darlığı, boğaz ağrısı ve burun akıntısıdır. Hastalığın şiddetli gerçekleştiği bünyelerde zatürre, ağır solunum sıkıntısı, böbrek yetmezliği de görülebilir.

Korunma yöntemleri:

  • Elleri sık sık yıkamak korona virüsten korunmak için en önemli yöntemlerin başında geliyor. Özellikle toplu taşıma gibi kalabalık ortamlardan çıktıktan sonra sabun ve ılık suyla ellerinizi yıkamalısınız. Su ve sabuna ulaşamadığınız durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanabilirsiniz.
  • Kirli ellerinizle ağız, burun, göz ve çevresine dokunmamalısınız. Bu durum, elinizde bulunabilecek virüslerin temas yoluyla vücudunuza girmesine yol açabilir.
  • Bağışıklık sistemi, vücuda giren ve zarar verebilecek virüslerle savaşır. Bu nedenle bağışıklık sistemini güçlü tutmak oldukça önemli. Salgın dönemlerinde vitamin içeren yiyecekleri tercih etmelisiniz. Özellikle sebze ve meyveleri iyice yıkamadan tüketmemelisiniz. Takviye edici gıdalar almayı da ihmal etmemelisiniz.
  • Bol sıvı, özellikle de su tüketmek vücuttaki toksin maddelerin hızlıca vücuttan atılmasına yardımcı olur. Her gün 2-2,5 litre miktarda su tüketmek çok kritik.
  • Kalabalık ve havalandırılmayan alanlara mümkün olduğunca girmemeyi tercih etmelisiniz.
  • Ev, iş yeri gibi zamanımızın büyük bir bölümünü geçirdiğimiz alanlar için dezenfeksiyon çok kritik. Ev ve ofisinizi virüslerden arındırmak ve korumak için profesyonel dezenfeksiyon hizmeti almanızı öneriyoruz.
  • Sıklıkla dokunulan yerler olan kapı kollarını, elektrik butonlarını dezenfektan ürünlerle temizlemeyi es geçmemelisiniz.
  • Tokatlaşmak, sarılmak, öpüşmek gibi eylemler virüs geçişine neden olabilir. Eğer hasta olabileceğini düşündüğünüz biri varsa en az 1 metre uzakta durmaya, hatta mümkünse aynı ortamda bulunmamaya dikkat etmelisiniz. Hasta kişiye maske takması ve bir hekime görünmesi konusunda yönlendirme de yapmalısınız.

Son yayınlananlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir