Blog, Mutfak Temizliği

Kapsamlı Mutfak Temizliği Nasıl Yapılır?

Mutfak, ev temizliği açısından en fazla üzerinde durman gereken yerlerin başında gelir. Damak tadına uygun yemekler hazırlayabileceğin ve ailen ya da misafirlerin için birbirinden lezzetli atıştırmalıklar pişirebileceğin mutfağının, sağlığını tehdit etmesini istemiyorsan her köşesine titizlikle dokunman gerekir. Bu nedenle de mutfak temizliğinin evin diğer bölümlerine göre daha yorucu olduğu düşünülür. İşte biz de bu yazımızda mutfak temizliği için pratik bilgiler verelim istedik.

Mutfak Temizliği Nasıl Yapılır?

Bulaşık makinesi, ocak, buzdolabı, fırın gibi pek çok beyaz eşyanın bir araya toplandığı, mutfak masasının, tezgahın ve tüm mutfak gereçlerinin kendi düzenini kurduğu mutfakta temizliğe soyunmak biraz gözünü korkutabilir. Ancak adım adım ilerleyerek ve mutfağın en kirli alanlarına daha fazla özen göstererek pırıl pırıl bir mutfağa kavuşabilirsin. Her ne kadar temizlik adımlarını en iyi sıralayacak olan sen olsan da, işe ocaktan başlayabilirsin. Ocaklar, her mutfakta kirlerin ve kurumuş yağların en sevdiği alanlardır. Zemine ve diğer alanlara geçmeden önce ocağı tertemiz bir hale getirmek temizlik iştahını artırmaz mı? Tek yapman gereken, ocağın üzerindeki ızgaraları kaldırmak ve bulaşık süngerine biraz deterjan ya da yağ çözücü döküp, ocağın üzerindeki kirleri birer birer yok etmek. Eğer yağ ve kirler kurumuşsa önce kurumuş lekeleri deterjanlı süngerle hafifçe silerek yumuşatabilir, daha sonra ikinci bir hamle ile söküp atabilirsin. İkinci hamle için bulaşık deterjanını yıkayarak üzerine birkaç damla çamaşır suyu dökebilirsin. Ocak gözleri çıkıyorsa, gözleri de ılık deterjanlı suyla yıkayabilirsin. Ocağa yerleştirmeden önce ocak ızgaralarını da aynı yöntemle kirlerden arındırabilirsin.

Ocak bittiyse sırayı fırına verelim. Fırın temizliği derken hem dış hem iç temizlikten bahsediyoruz. İç temizlik için en pratik yöntemlerden bir tanesi bir tencere ya da fırın kabına ekleyeceğin sıcak su ve sirkeyi fırına koyarak, fırını yaklaşık 10 dakika çalıştırmak. Tencere ya da kaptaki su fırın ısındığında buharlaşır ve sirke yağ çözücü olarak devreye girer. Fırını kapattıktan sonra iç kısım elini yakmayacak ısıya geldiğinde, fırının içini yumuşak bir bezle silebilirsin. Sirkeli suyu dış temizlikte de kullanabilirsin. Fırının ardından kolları bulaşık makinesi için sıvayabilirsin. Bulaşık makinesi temizliği için sirkeli su ya da içinde birkaç damla bulaşık deterjanı olan ılık sudan yardım alabilirsin. Bulaşık makinesinin iç kısmında kalan yemek ve yağ kalıntılarından kurtulmak içinse bulaşık makinesinin filtresini ve pervanelerini üç ayda bir çıkarıp yıkamanı öneririz.

 

Mutfak Dolabı ve Mutfak Tezgahı Temizliği 

Mutfak gereçlerinin depolandığı mutfak dolapları temizlik açısından en fazla zaman alan bölümlerden biri. Çünkü mutfak dolabı temizliği için önce dolabı tamamen boşaltman, sonra hazırladığın temizlik suyu ile tüm rafları ve dolap kapaklarını silmen ve en son çıkardığın tüm gereçleri tekrar dolaba yerleştirmen gerekir. Gelelim temizlik suyunu nasıl hazırlayacağına. Elbette ılık deterjanlı su ile dolap içlerini silebilir ve kurulayabilirsin; ancak tabak ve bardaklarına herhangi bir kimyasal değmesin istiyorsan sirkeli su da hazırlayabilirsin. Hatta ferah bir koku için sirkeli suya birkaç damla limon damlatmak en pratik çözümler arasında yer alır.

Detaylı bir mutfak dolabı temizliği ile karşılaştırıldığında mutfak tezgahı temizliği oldukça kolay görünür. Bunun için bir kapta deterjanlı ılık su hazırlamalı ve sünger ya da yumuşak bir bez yardımı ile tüm tezgahı köpürterek silmelisin. Yağ birikintisi için yağ çözücüleri kullanabilirsin. Sonrasında elindeki bezi durulayarak tezgahı ikinci kez köpüklerinden ve kirlerinden kurtarmalısın. Tezgah üzerinde hiçbir su lekesi kalmaması için kuru bir bezle tezgahın üzerinden üçüncü kez geçebilirsin. Mutfak tezgahı gibi mutfak masası da aynı yöntemle temizlenebilir.

Son yayınlananlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir